Sevillanas

Sevillanas är en dans från Sevilla, men ursprunget är en seguidilla från La Mancha. Den har drag av flamenco med sina gracila armrörelser och stampar, men klassas som folkdans. Den populära sevillanan dansas normalt parvis med fyra olika koreografier, en för varje vers, men det går också att dansa i ”rueda” med flera deltagare. Dansen är spridd över stora delar av Spanien och dansas på fester och även på barer eller discotek. Det finns också en mer komplicerad balettvariant från boleroskolan, som dansas med tre verser.

Dansen har några grundsteg som man återkommer till i alla verser, ett inledande kallat paso sevillana och ett där man växlar plats, kallat pasada, samt flera olika markeringssteg, paso marcaje,  och avslut, cierre. Dansen börjar på samma ställe i varje vers och avslutas tillsammans med sången. Rytmen är en 3/4-takt med markering på första slaget. I dansen räknar man oftast till 6 och börjar alltid dansa på fjärde slaget.

Sevillanas rocieras är en religiös variant av sevillanan, den går ofta långsammare, utan snurrar och stampar, då underlaget oftast inte tillåter detta. De dansas på vallfärd till jungfrun av Rocio i maj månad. Det religiösa inslaget utgör av texterna, som handlar om vallfärden och jungfrun. Ofta dansar man inte alls till långsamma sevillanas.

Sevillanas corraleras är den vanligaste dansen på olika férias (marknader/mässor) i Andalusien. Nedan ser ni ett exempel på en mycket utstuderad variant:

En annan typ av sevillanas corraleras ser  och hör man i Lébrija runt den 8 maj, då man firar Cruces de Mayo. Texterna är ofta fräcka och man spelar på olika hushållsredskap, såsom man gjorde tidigare då kvinnorna sällan lämnade hemmet:

Jag planerar en kurs i sevillanas före resan till férian, där det finns gott om tillfällen att dansa. Tills dess, ta en snabbkurs på följande länk: http://www.cursodesevillanas.com/

Mer information kommer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s